Η ερμηνεύτρια μιλά με αφορμή την παράσταση «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Με την ελπίδα «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως», η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, με τη συνοδεία του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς για μια μοναδική μουσική παράσταση, την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, και μας μιλά για αυτήν τη βραδιά, αλλά και για το σκοτάδι της σύγχρονης Ελλάδας.

Μιλήστε μας για το έργο «Η παγωμένη θεατρίνα» που θα παρουσιαστεί στη συναυλία.

«Είναι η τρίτη φορά, που θα τραγουδήσω έναν κύκλο τραγουδιών του μεγάλου μας Νίκου Γκάτσου, και νοιώθω μεγάλη ευτυχία που έρχομαι ξανά σε επαφή με τον βαθύ καίριο λόγο του μεγάλου ποιητή και στιχουργού. Ο Γκάτσος είναι ο μεγάλος εκπρόσωπος ενός ξεχωριστού είδους: κάνει τον στίχο ποίηση και την ποίηση να φαίνεται τόσο απλή και κατανοητή, σαν τα λόγια των τραγουδιών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η “Παγωμένη θεατρίνα” είναι το πιο ιδιαίτερο έργο του Γκάτσου. Προοριζόταν για τον Γιώργο Μαρίνο. Μοιάζει αρκετά με τα “Παράλογα” του Χατζιδάκι, αλλά είναι ακόμα πιο τολμηρό και έντονο. Μαζί μας, θα είναι ο Θανάσης Αλευράς, που αισθάνομαι ότι ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα του έργου. Είναι πολύ ταλαντούχος ο Θανάσης, και χαίρομαι που θα συνυπάρξουμε στη σκηνή του Παλλάς».

foteini-darra-1

Τι άλλο θα παρουσιάσετε αυτήν τη βραδιά;

«Δίπλα στην “Παγωμένη θεατρίνα”, θα παίξουμε το “Λουλούδι στη φωτιά”, το έργο του Γκάτσου που πρωτοπαρουσιάσαμε στο Παλλάς, πριν 3 χρόνια, και που περιλάμβανε τα: “Παρασκευή μεγάλη”, “Τρέχει το νερό” κ.ά.. Στο άλλο μέρος της συναυλίας, θα είναι τα τραγούδια μας, του Δημήτρη και τα δικά μου, που θα ακουστούν από μια ιδιαίτερη σύνθεση ορχήστρας: ένα μέρος της ορχήστρας του δήμου Αθηναίων, σε συνδυασμό με σύγχρονη ορχήστρα και λαϊκά όργανα».

Ποια θα είναι η συντροφιά σας, επί σκηνής;

«Εκτός από τον Θανάση Αλευρά, μαζί μας θα είναι η παιδική χορωδία του Αρσακείου. Στο πρώτο μέρος, θα παίξει η εξαιρετική σολίστ του πιάνου, Βαλεντίνα Καρπούχινα, την οποία παρουσιάζουμε ως συνθέτη, με ένα δεκάλεπτο έργο στην έναρξη της συναυλίας».

foteini-darra-3
Το «σκοτάδι» της σημερινής Ελλάδας γίνεται όλο και πιο πυκνό. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες σας;

«Η ανησυχία μου είναι στην ποσόστωση του σκοταδιού με το φως. Πάντα υπήρχε και σκοτάδι. Σήμερα, κινδυνεύουμε να μας κατακλείσει, και το χειρότερο όλων είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Οι περισσότεροι είναι αποκοιμισμένοι, παραπληροφορημένοι και αποστασιοποιημένοι. Κάποιοι, ολοένα και λιγότεροι, παραπονιούνται γιατί δεν μιλούν οι πεφωτισμένοι, αλλά, όταν κάποιος μιλάει και υψώνει το ανάστημά του μην ακολουθώντας την πεπατημένη, αμέσως χαρακτηρίζεται ως γραφικός».

Εμείς οι άνθρωποι, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, για «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως»;

«Να μάθουμε ξανά ότι το διαφορετικό είναι αυτό, που αποδεικνύει ότι είμαστε ελεύθεροι. Να πάψουν οι άνθρωποι να είναι εύπιστοι σε ό,τι τους σερβίρουν, να πάψουν να ακολουθούν τις μόδες που κυκλοφορούν. Να μορφώσουμε τα παιδιά μας, να αντιδράσουμε στην εξουσία, που ασκεί καθημερινά επάνω μας το κακόγουστο και το ανήθικο. Να ζήσουμε ο καθένας τη δική του μοναδική ζωή».

foteini-darra-5

Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον μας;

«Πάντα θα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων, που θα επιμένει, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να πηγαίνει τον κόσμο μας μπροστά. Δυστυχώς, σήμερα, είναι μια φρικτή μειονότητα. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει…».

Πληροφορίες

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης: Ο Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης & η Χορωδία GraduArti (Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων).

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Τιμές εισιτηρίων: από 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

(40)