Την Πέμπτη 12 Μαΐου ανοίγει τις πόρτες της η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή εκδοτών, συγγραφέων, πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Τιμώμενη χώρα της Έκθεσης είναι η Ρωσία.

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το αναγνωστικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να την επισκεφτεί. Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία, το αφιέρωμα «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την αγαπημένη Παιδική και Εφηβική Γωνιά, η ΔΕΒΘ παρουσιάζει ένα πανοραμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Πιο αναλυτικά, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει:

  • Το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η τιμώμενη χώρα Ρωσία, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας, 2016, θα είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας. Στο πρόγραμμα βλέπουμε συζητήσεις με συγγραφείς, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, συνεργατικές δράσεις με τα σπουδαία μουσεία της Ρωσίας, εκπαιδευτικά γλωσσικά και μεταφραστικά προγράμματα αλλά και δράσεις για εφήβους και παιδιά. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν τους θησαυρούς των μουσείων της Ρωσίας και να παρακολουθήσουνένα πλήθος εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη σχέση της με την Ελλάδα.
  • Το θεματικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στοχεύει να αναδείξει τις ιστορικές διατάσεις και τη σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις βιβλίων, έκθεση φωτογράφων και φωτορεπόρτερ που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και πολλές άλλες επιμέρους δράσεις.
  • Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που έτυχε θερμής υποδοχής από τους νέους συγγραφείς αλλά και το κοινό, διευρύνεται στην 3η του διοργάνωση με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες, δίνοντας και φέτος το βήμα στις νέες λογοτεχνικές φωνές.
  • Το Φεστιβάλ Μετάφρασης στη φετινή διοργάνωση φιλοξενείται σε ξεχωριστό περίπτερο και περιλαμβάνει πολλές ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, Ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετάφρασης, παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων στήριξης της Λογοτεχνικής Μετάφρασης και του TheLanguageProject –TranslationSlam, με συμμετοχές εμβληματικών προσώπων του πεδίου της μετάφρασης.
  • Τη συμμετοχή άλλων ξένων χωρών με εκδότες και συγγραφείς από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κροατία, Σλοβακία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία κ.ά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά και τα Ινστιτούτα των εν λόγω χωρών στην Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της13ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, η παιδική & εφηβική γωνιά, καθώς και το φιλολογικό καφενείο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα. Παράλληλες σχετικές πολιτιστικές δράσεις θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η Έκθεση σε αριθμούς

  • 4 ημέρες
  • 20 χώρες
  • 300 εκδότες
  • 284 εκδηλώσεις
  • 27 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος για τους Πρόσφυγες
  • 76 εκδηλώσεις στον χώρο της Παιδικής Γωνιάς
  • 500 ομιλητές: συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων.

Τη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει των Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO, των Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

INFO
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12 έως 15 Μαΐου 2016
ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13, 14 & 15
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο www.thessalonikifookfair.gr
Πηγή: www.iefimerida.gr

(9)