Σχεδόν ένα μήνα πριν την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού-Ιδρυμα Νιάρχος στο υπουργείο Οικονομικών παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλός του. Θα αντικατασταθεί; Με ποιον;
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την τοποθέτησή του, ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Γιάννης Τροχόπουλος,υπέβαλλε την παραίτησή του. Μια παραίτηση που έγινε δεκτή από το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού σχεδόν ένα μήνα πριν την παράδοση του Κέντρου στο υπουργείο Οικονομικών.

Με ένα κείμενο στα αγγλικά, κατ’ αρχάς, το Δ.Σ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε ενημέρωσε ότι «αποδέχτηκε την παραίτησή του Ιωάννη Τροχόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ και από μέλος του Δ.Σ του». Και καταλήγει: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Τροχόπουλο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στα μελλοντικά σχέδιά του».

Μπορεί η απόφαση να ελήφθη «κοινή συναινέσει» την Παρασκευή, πηγές ωστόσο, σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά εσχάτως που ετέθη θέμα λήξης της συνεργασίας του κ. Τροχόπουλου με το ΚΠΙΣΝ.
Ιωάννης Τροχόπουλος: Ο άνθρωπος που έκανε τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας να ακτινοβολήσει διεθνώς

Ο κ. Τροχόπουλος πρώην Διευθυντής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ανέλαβε τη διεύθυνση του ΚΠΙΣΝ την 1η Ιουνίου 2012. Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας, από μια μικρή επαρχιακή βιβλιοθήκη, στην πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση. Αποκορύφωμα την απονομή του Βραβείου «Access to Learning» («Πρόσβαση στη Μάθηση») του Ιδρύματος Bill&Melinda Gates, το 2010.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στη λήξη της συνεργασίας των δύο πλευρών, δύο, σχεδόν, μήνες πριν από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ εργάστηκε με μεθοδικότητα, πίστη και όραμα για την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου, που περιλαμβάνει τη μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα, στα καινούργια κτίρια που φέρουν την αρχιτεκτονική υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο.

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα αντικατασταθεί ο κ. Τροχόπουλος ή αν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τη θέση.

Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στις αρχές του 2017 θα μεταφερθούν στους νέους τους χώρους η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα εγκαίνια και η πλήρης λειτουργία των φορέων υπολογίζεται να έχουν γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Πηγή: www.thetoc.gr

(13)