Το μουσικο οργανο VALIHA, είναι ένα σωληνοειδες ενχορδο της Μαδαγασκαρης, φτιαγμενο από τοπικο ειδος bamboo. Το οργανο αυτό είναι η απ’ευθειας εξελιξη των παλαιοτερων ενχορδων που μετεφεραν οι Austronesian εποικιστες (από Μαλαισια, Ινδονησια κ.τ.λ.) με τα τοπικης κατασκευης ιδιομορφα κανο ( outrigger canoes)
Θεωρειται ως το εθνικο μουσικο οργανο της Μαδαγασκαρης. Το ιδιο ονομα χρησιμοποιειται για να περιγραψει έναν  αριθμο από συγγενη ενχορδα που διαφερουν σε σχημα και υλικο κατασκευης.
Εκτος της ψυχαγωγικης μουσικης, το valiha χρησιμοποιειτο και για τελετουργικη μουσικη των ιθαγενων, κατά την διαρκεια τελετων προς επίκληση των πνευματων.
Το  οργανο  valiha συνηθως εχει 21 – 24 χορδες. Στα παλια χρονια, αυτές σχηματιζονταν από ινες του σωματος του bamboo, αποσπασμενες και ανασηκωμενες με μικρες ξυλινες γεφυρες, αλλα στην εξελιξη τους οι χορδες συνηθως φτιαχνονται από ξετυλιγμενο συρμα φρενου ποδηλατου, ενώ οι σοβαροι οργανοπαιχτες μπορει να χρησιμοποιουν κανονικες χορδες κιθαρας .
Ιστορικως, το οργανο ηταν φτιαγμενο από bamboo Valiha diffusa, αλλα  τελευταιως χρησιμοποιουνται  ειδη bamboo με μακρυτερο  μεσοδιαστημα κομπων του κορμου τους.
Μια παραλλαγη του οργανου, το marovany, είναι παρομοιας ιδεας κατασκευης, αλλα κυτιομορφο, παρα κιλυνδρικο και φτιαγμενο από ξυλο η από μεταλλικο φυλλο.
Ενας από τους πλεον φημισμενους μουσικους του valiha  είναι ο RAKOTOZAFY (1938-   ) του οποιου η πλειονοτητα των μουσικων του αποδοσεων εχουν καταγραφει  live στο κεντρικο στουντιο της Ραδιοφωνιας της Μαδαγασκαρης.
Μπορειτε να ακουσετε  μουσικη απο αυτο το οργανο απο τα παρακατω 9 συνημμενα κομματια.

 

Του Πλοίαρχου Χάρη Ταλούμη

(268)