Το θέατρο Μπολσόι έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 240 χρόνια από την ίδρυσή του.

Το ιστορικό θέατρο της Μόσχας – αφιερωμένο στην όπερα και το μπαλέτο – ιδρύθηκε το 1776 αλλά το τωρινό νεοκλασικό κτήριο είναι του 19ου αιώνα. Θεωρείται σύμβολο της Ρωσίας, χάρη στη συνεισφορά του στις παραστατικές τέχνες. Η ακαδημία των μπαλέτων Μπολσόι είναι μία από τις παλαιότερες του κόσμου με ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν τον χώρο.

Ο θίασός του, ο οποίος αποτελείται από χορευτές μπαλέτου, μουσικούς και τραγουδιστές όπερας, είναι από τους πιο παλιούς και πιο ξακουστούς θιάσους παγκοσμίως.

Το θέατρο βίωσε τρεις πυρκαγιές, το 1805, το 1812 και το 1853, από τις οποίες καταστράφηκε ολοσχερώς. Η κατάσταση στην οποία περιήλθε το καλοκαίρι του 2005, οπότε και έκλεισε για να ανοικοδομηθεί, χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς ως «εκτάκτου ανάγκης». Η αναδόμηση και η συντήρηση της βάσης του θεάτρου αποτέλεσε ένα διεθνές σχέδιο ενώ η αποκατάστασή του υπήρξε αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας με τη συμμετοχή χιλιάδων αρχιτεκτόνων, συντηρητών, καλλιτεχνών, γλυπτών και ειδικών σε θέματα ακουστικής.

to-esoteriko-tou-theatrou-mpolsoi
Οι φθορές στο θέατρο είχαν αγγίξει το 70%, με αποτέλεσμα να προταθούν διάφορες επιλογές αποκατάστασης. Από το παλιό κτήριο ουσιαστικά διατηρήθηκε μόνο η εξωτερική όψη, ως μνημείο αρχιτεκτονικής.

Το φθινόπωρο του 2009, το παλιό κτήριο του θεάτρου μεταφέρθηκε σε άλλον χώρο και δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών. Οι σχεδιαστές, εκτός από την αποκατάσταση της ιστορικής όψης του θεάτρου και των εσωτερικών χώρων, είχαν και την ευθύνη της δημιουργίας νέων χώρων. Αυτό επετεύχθη με τη δημιουργία υπογείων, χάρη στα οποία το ιστορικό θέατρο της Μόσχας μεγάλωσε περισσότερο από δυο φορές.

Θέατρο Μπολσόι 1905
Θέατρο Μπολσόι 1905

Το 2010 αποκαταστάθηκαν οι χώροι των θεατών, οι διάδρομοι, το φουαγιέ, ο χώρος της χορωδίας, οι χώροι των εκθέσεων, η στρογγυλή αίθουσα και η αίθουσα «Μπετόβεν».

Εκτός από την εξωτερική και εσωτερική όψη του θεάτρου, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αποκατάσταση της θρυλικής ακουστικής του. Για κάθε μια ραφή που έμπαινε, είτε στα καθίσματα, είτε στα χαλιά της αίθουσας, είτε στις κουρτίνες των θεωρείων προηγείτο ξεχωριστή σύσκεψη ειδικών μέχρι να δοθεί έγκριση.

Στην σκηνή του Θεάτρου Μπολσόι έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα μερικά από τα κορυφαία αριστουργήματα της κλασικής μουσικής όπως η «Λίμνη των Κύκνων» (4 Μαρτίου του 1877) του Τσαϊκόφσκι και η «Λαίδη Μάκβεθ» (1935) του Σοστακόβιτς. Χόρεψαν όλα τα ιερά τέρατα του μπαλέτου. Στο πόντιουμ του ανέβηκαν οι μεγαλύτεροι μαέστροι, εδώ τραγούδησαν οι σπουδαιότεροι σολίστ της όπερας.

theatro-mpolsoi-2
Η νεοκλασική πρόσοψη του θεάτρου απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

(13)