Κατά τη σκακιστική ορολογία, αποκαλούνται “κομψές” κάποιες πρωτοποριακές, όμορφες κι έξυπνες κινήσεις… Κάπως, έτσι, θα ονοματίσουμε κι αυτή της “ΣΤΕΓΗΣ Ελληνικών Χορωδιών”, που, έλαβε χώρα, προχθές, Σάββατο 19 Μάρτη 2016, μια εκδήλωση, ενώπιον μισής χιλιάδας “υπηρετών” και φίλων του Χορωδιακού τραγουδιού, με αντικείμενο, επιτέλους, έναν Διαγωνισμό για σύνθεση πολυφωνικού έργου…!
Ήταν μια βραδιά διαφορετική από τις συνηθισμένες χορωδιακές… Πολλά γνωστά πρόσωπα από το χώρο των Διοικητικών Συμβουλίων, των Μαέστρων, παλιοί και νέοι γνώριμοι…, φιλιά, χειραψίες, φώτα, χειροκρότημα, λαμπερά πρόσωπα, κάπου 250 χορωδοί, νικητές και ηττημένοι όλοι αγκαλιασμένοι…· όμως, ας δώσουμε τον λόγο στο εύγλωττο Δελτίο Τύπου της ΣΤΕΓΗΣ, που, τα λέει όλα:
« Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Παρουσίαση έργων & νικητών του 2ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου» που διοργάνωσε η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στο Θέατρο του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών κ. Θωμάς Λουζιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Στέγης για την ανάδειξη και προώθηση της Ελληνικής Χορωδιακής Δημιουργίας, μέσω της σύνθεσης νέων Χορωδιακών Έργων εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο των Ελληνικών Χορωδιών. Στη συνέχεια το λόγο πήρε και απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιδημάρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Κατερίνα Πετρίτση – Μουράντ του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, η οποία τόνισε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή τόσο για την ίδια όσο και για τη Δημοτική Αρχή η φιλοξενία αυτής της Εκδήλωσης, μιας και προβάλλεται το έργο Νέων Ελλήνων Δημιουργών αλλά και η συνεργασία για πρώτη φορά με τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών.

Την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού Σύνθεσης που επέλεξε τα έργα και παρουσιάστηκαν στην Εκδήλωση αποτελούσαν οι παρακάτω έγκριτοι συνθέτες, μουσικοί και Διευθυντές Χορωδιών: Θόδωρος Αντωνίου, Άλκης Μπαλτάς, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Καριώτης, Φάλια Παπαγιαννοπούλου.

Τα 10 πρώτα έργα του Διαγωνισμού Σύνθεσης ερμήνευσαν με υποδειγματικό τρόπο αναδεικνύοντας το ταλέντο των νέων Ελλήνων συνθετών οι Χορωδίες:

  • ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, Διεύθυνση: Δημήτρης Καραβέλης
  • ΧΟΡΩΔΙΑ «AMBITUS» ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ, Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού
  • ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
  • ΧΟΡΩΔΙΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ», Διεύθυνση: Θωμάς Λουζιώτης
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «OPUS FEMINA», Διεύθυνση: Φάλια Παπαγιαννοπούλου
  • ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ VOICE ΒΟΧ, Διεύθυνση: Μαργαρίτα Παπαδημητρίου

Η Βραδιά ήταν συγκινητική, καθώς οι μουσικοί δημιουργοί άκουγαν για πρώτη φορά τα έργα τους από τις Χορωδίες που συμμετείχαν στην Εκδήλωση, δίνοντάς τους χαρά αφού είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται με το θερμό χειροκρότημα του κοινού που πλημμύρισε το Θέατρο του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης.

Η Εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των 3 πρώτων νικητών του Διαγωνισμού, δίνοντάς τους Χρηματικό Έπαθλο και Τιμητικό Έπαινο στους Στυλιανό Λασκαρίδη 1ο Βραβείο (Νανούρισμα), Σταύρο Ζουλιάτη 2ο Βραβείο (Κοιμήσου αστρί, κοιμήσου αυγή) & Γιώργο Κουμαραδιό 3ο Βραβείο (Τρεις νέες από τη Μίλητο), οι οποίοι εξήραν το ρόλο της Στέγης τονίζοντας ότι τέτοιους είδους προσπάθειες αναβαθμίζουν στην πράξη το χορωδιακό τραγούδι. Στους υπόλοιπους 7 επιδόθηκε Τιμητικό Δίπλωμα για τη συμμετοχή τους και ήταν οι : Λεωνίδας Κανάρης, Παναγιώτης Αποστόλου, Ορέστης Παπαϊωάννου, Γιάννης Σφυρής, Ευσταθία Ιωάννου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λουΐζα Κουλά.

Μια ακόμη πρωτοβουλία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, ξεκινώντας από την προκήρυξη του 2ου Διαγωνισμού Σύνθεσης μέχρι την παρουσίαση των έργων, κάνοντας πράξη το όραμα της Στέγης για την ανάδειξη νέων Ελλήνων Δημιουργών αλλά και προσφέροντας έργα Ποιοτικής Χορωδιακής Μουσικής στις Ελληνικές Χορωδίες».

Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Θ. Λουζιώτη και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΣΤΕΓΗΣ -ιδιαίτερα στον Γραμματέα Γ. Γεωργόπουλο…-, στους Μαέστρους και τους Χορωδούς των Συνόλων, που, επωμίσθηκαν την ευθύνη της παρουσίασης των έργων… και ευχές, πολλές ευχές, από το “Recital”, για πάντα τέτοια…

(88)