bdbadc86-0900-4836-994d-fcb4880be743
Με τον άνεμο της άνοιξης
Ευάγγελος Κοκκόρης – Ειρήνη Στάμου έργα για δύο φλάουτα
Πόπη Μαλαπάνη πιάνο

Συναυλία αφιερωμένη στη Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα
Αποχαιρετώντας για πάντα την πολυαγαπημένη συνεργάτιδα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, φίλη από πολλά χρόνια και σπουδαία χορογράφο και δασκάλα μουσικής και κίνησης Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα, νιώθουμε και πάλι την ανάγκη να μιλήσουμε παίζοντας. Μόνο με τη μουσική μπορούμε άλλωστε να μιλήσουμε, γιατί αυτή είναι αναντίρρητα για εμάς η πυξίδα σε κάθε αντιξοότητα.
ΕΡΓΑ
J. J. Quantz, S. Rachmaninov, G. Fauré, E. Köhler
Αφιερώνουμε τη μουσική που μας φέρνει ο άνεμος της άνοιξης στη Μαρία Κυνηγού.
Στοιχεία
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


 

image002Σειρά συναυλιών ‘Οι Νέοι για τους Νέους’ Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για όμποε & πιάνο
Πέτρος Μαυρομμάτης όμποε Αριστοτέλης Παπαδημητρίου πιάνο

Διανύοντας τον 28ο κύκλο της, η σειρά συναυλιών ‘Οι Νέοι για τους Νέους’ αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.
Ο Πέτρος Μαυρομμάτης πήρε το δίπλωμά του από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας (τάξη Γιάννη Παπαγιάννη) με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο το 2013 και την ίδια χρονιά έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης στην τάξη όμποε του Prof. Fabian Menzel, λαμβάνοντας την υποτροφία Starterstipendium. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με διεθνούς κύρους ομποΐστες και έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονης τεχνικής στο όμποε με τον Peter Veale. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων, ενώ συνεργάζεται ως πρώτο όμποε με την Bad Vilbeler Kammerorchester στη Φρανκφούρτη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, κατόπιν διαγωνισμού, με την Ορχήστρα της Ακαδημίας στην Alte Oper Frankfurt. Είναι επίσης φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχοντας σπουδάσει με τους Ναταλία Μιροσνίκοβα, Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και Αλεξέι Μιρόσνικοφ, ο Αριστοτέλης Παπαδημητρίου πήρε το δίπλωμά του σε ηλικία μόλις δεκαπεπτά ετών στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας (τάξη Ναταλίας Μιχαηλίδου) με Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο. Το 2011 έγινε δεκτός στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στο Σολιστικό Τμήμα (Prof. Catherine Vickers). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Γερμανίας (DAAD). Tον Ιούλιο του 2015 απεφοίτησε πρώτος στη χρονιά του στον κύκλο σπουδών Bachelor. Από τον Οκτώβριο του 2015 σπουδάζει στο Σολιστικό Τμήμα Master στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου παρακολουθεί επίσης μαθήματα τσέμπαλου, πιανοφόρτε και διεύθυνσης ορχήστρας.
Πέρα από τις πολλές διακρίσεις και τα βραβεία που έχει λάβει κατά καιρούς, έχει βραβευτεί με πέντε πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Jugend Musiziert, ενώ το 2012 βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο Μουσικής Δωματίου της 10ης Διεθνούς Ακαδημίας για Μουσική Δωματίου στο Seeheim-Jugenheim. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία.
Οι σολίστ θα ερμηνεύσουν έργα
J.S. Bach, Robert Schumann, Francis Poulenc, Pierre de Bréville.

Στοιχεία
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 19:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


image003Συναντήσεις: Μεγάλοι αρπίστες συναντούν μεγάλους συνθέτες Έργα για σόλο άρπα Γωγώ Ξαγαρά

Μεγάλοι συνθέτες που διαμόρφωσαν την εξέλιξη της μουσικής στο πέρασμα των αιώνων (J. S. Bach, C. Ph. E. Bach, D. Scarlatti, J. Ph. Rameau) συναντώνται με μεγάλους εκτελεστές που διαμόρφωσαν τη σχολή παιξίματος και το ρεπερτόριο της άρπας (H. Renie, M. Grandjany, Ch. Mathieu, L. M. Magistretti).
Στην περίοδο της Αναγέννησης και του μπαρόκ η άρπα δε χρησιμοποιείται σαν σολιστικό όργανο. Με εξαίρεση τη σονάτα του C. Ph. E. Bach, η εποχή του μπαρόκ δεν κληροδοτεί αυθεντικό ρεπερτόριο για την άρπα, η οποία αποκτά δικό της σόλο ρεπερτόριο μόνο με την τροποποίηση του συστήματος των 7 πεντάλ από τον Σεμπαστιάν Εράρ γύρω στο 1800.
Η απουσία αυτού του ρεπερτορίου από την αρπιστική φιλολογία θεραπεύεται μέσα από τη συνάντηση μεταγενέστερων σημαντικών αρπιστών με τα εμβληματικά έργα μεγάλων συνθετών του μπαρόκ, καθώς οι πρώτοι αξιοποιούν την – προερχόμενη από το μπαρόκ – παράδοση της εναλλακτικής χρήσης οργάνων και διασκευάζουν σημαντικά σόλο έργα, εντάσσοντάς τα στο ρεπερτόριο της άρπας.
Ο Μ. Grandjany διασκευάζει τις σονάτες και παρτίτες για βιολί του J. S. Bach σε βασικές σπουδές για την άρπα. Η Fantasia για πιανοφόρτε του C.Ph.E.Bachδιασκευάζεται με μεγάλη επιτυχία από την Ch. Mathieu, ενώ έργα του J. Ph.Rameau για τσέμπαλο μεταγράφονται από την L. M. Magistretti και καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο της άρπας.
Με έμφαση στο ρεπερτόριο αυτό, η καθηγήτρια του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Γωγώ Ξαγαρά προτείνει μια διαδρομή με αισθητικό οδηγό την ευκρίνεια και την ισορροπία και ερμηνεύει Bach, Rameau, Scarlatti, Spohr, Ευάγγελο Κοκκόρη.

Στοιχεία
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000
ΩΡΑ 20:30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €


 

image004Στέλλα Νικολαΐδη όμποε
Χριστόφορος Καραθανάσης βιολί
Μάνος Γουβέλης βιόλα Γεωργία
Κύπρου βιολοντσέλο

Πνοή και παλμός συνεργάζονται για να βιώσουν τη μυσταγωγία του W. A. Mozartκαι την αγωνιώδη εσωτερική αναζήτηση του 20ού αιώνα όπως εκφράστηκε από τη μουσική του Benjamin Britten, με ενδιάμεσο σταθμό την πεποίθηση για την απόλυτη σιγουριά στην ομορφιά του κόσμου υπό την οπτική του L.v. Beethoven. Ένα τρίπτυχο συνθετών που άλλαξαν την αίσθηση για την τέχνη, όλοι πρωτοπόροι στην εποχή τους. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων με όμποε που απαρτίζεται από μουσικούς αποφασισμένους να προσεγγίσουν πρωτοποριακά τη μουσική δωματίου. Μία μικρογραφία της συμφωνικής ορχήστρας με στόχο να ψηλαφίσει το μεγαλείο της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στοιχεία
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000
ΩΡΑ 20:30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €

 

ELINA TSANGARAKI
PHILIPPOS NAKAS CONSERVATORY
41 HIPPOCRATOUS STR., 106 80
ATHENS | GREECE | TEL.: 210 3634000

(295)